Acasa Admitere Contact Informatii
           Limba
Select Language:


           Noutati
Actualizare! Prelungirea suspendarii cursurilor fata-in-fata, incepand cu 18.05.2020
publicat: 2020-05-17

#StămAcasă - Sfaturi privind mişcarea şi nutriţia
publicat: 2020-04-14


           Incearca si tu!

           Cine e online
Exista in mod curent, 16 vizitator(i).



Arhiva - 2004








In aceasta pagina am concentrat cateva dintre evenimentele cele mai importante petrecute in cadrul Universitatii Romano-Americane in anul 2004.







IANUARIE 2004



Dl.Mark Tauber, Atasatul Cultural al Ambasadei SUA la Bucuresti, in vizita la Universitatea Romano-Americana


Miercuri, 28 ianuarie 2004, la sediul Universitatii Romano-Americane, a avut loc o intalnire intre Prof.univ dr. Ion Smedescu, Rectorul universitatii si Atasatul Cultural al Ambasadei SUA la Bucuresti, domnul Mark Tauber.



Intalnirea a avut ca scop realizarea unui schimb de pareri privind preocuparile universitatii pentru promovarea valorilor educationale ale invatamantului american.



Cu aceasta ocazie , Rectorul Ion Smedescu a facut o prezentare generala a universitatii, pornind de la ideea infiintarii, denumire si scop, pana la realizarile concrete, dupa 13 ani de functionare:

- indeplinirea standardelor si obtinerea acreditarii,

- 10000 de licentiati,

- relatii de colaborare cu renumite universitati din SUA,care au oferit profesori pentru predarea unor discipline , 85 de burse pentru studentii URA,

- darea in functiune a celui mai mare si modern campus universitar,construit dupa anul 1990,in Bucuresti,

- aprecierile primite de rectorul universitatii , prof.univ.dr. Ion Smedescu, pentru contributiile la dezvoltarea acestei institutii de invatamant.


Luand cunostinta de realizarile URA si de preocuparile pentru dezvoltarea relatiilor de colaborare cu institutii americane, domnul Mark Tauber a apreciat aceasta intalnire ca un moment important in dezvoltarea ,pe plan cultural, intre Universitatea Romano-Americana si Ambasada SUA la Bucuresti.






Conferirea Ordinului National "Serviciul Credincios in Grad de Cavaler", profesorului universitar doctor Ion Smedescu, Rectorul Universitatii Romano-Americane


Marti, 13 ianuarie 2004

Conferirea Ordinului National "Serviciul Credincios in Grad de Cavaler", profesorului universitar doctor Ion Smedescu, Rectorul Universitatii Romano-Americane.


In cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Palatul Cotroceni, profesorul universitar doctor Ion Smedescu, Rectorul Universitatii Romano-Americane, a fost decorat de Presedintele Romaniei Ion Iliescu.

In semn de inalta apreciere a contributiei sale deosebite la dezvoltarea invatamantului romanesc si pentru intreaga sa activitate didactica si de cercetare stiintifica, prof.univ.dr.Ion Smedescu a fost distins cu Ordinul National "Serviciul Credincios in Grad de Cavaler".

Fondata si condusa cu inalta competenta manageriala de Ion Smedescu, Universitatea Romano-Americana s-a afirmat drept una dintre cele mai puternice si prestigioase institutii ale invatamantului superior romanesc. In cei 13 ani de functionare, aceasta a devenit un puternic furnizor de educatie si producator de fonduri la bugetul de stat.

Ca furnizor de educatie, Universitatea Romano-Americana a inzestrat societatea romaneasca cu circa 10000 de licentiati ce pot fi intalniti in majoritatea structurilor administratiei tarii: firme din cele mai diverse, banci si institutii socio-culturale.

Ca producator de fonduri, Universitatea a varsat la bugetul de stat peste 174 miliarde lei, din care 120 miliarde lei TVA pentru constructia Campusului si achizitionarea terenului.

Ingloband un efort investitional de peste 1.000 miliarde lei, Campusul Universitar, inaugurat anul trecut in prezenta Primului-ministru al Romaniei, Adrian Nastase, este un edificiu impresionant prin dimesiunile sale, arhitectura, tehnologie de constructie, dotari si mai cu seama - functionalitate.

In activitatea sa prestigioasa, Universitatea Romano-Americana s-a sprijinit si se sprijina in continuare pe o larga si rodnica colaborare cu universitati americane si nu numai.













FEBRUARIE 2004


Vizita Prof. Pierre Garrello la Universitatea Romano-Americana


Pe data de 25 februarie Universitatea Romano-Ameriana a gazduit in Aula Magna prezentarea oportunitatilor de scoli de vara si seminarii ale IES Europe pentru anul 2004. Prof. Pierre Garrello si asistenta sa dna. Cristina Lazar au oferit ample explicatii asupra oportunitatilor existente pentru studenti de a participa la seminariile Europe et Liberté organizate anual in diferite tari din Europa. Aceste seminarii ofera o introducere in teoriile societatii democratice si se desfasoara pe parcursul a sase zile la sfarsitul lunii iulie sau in luna august. S-au oferit formulare de candidatura studentilor prezenti, doritorii care nu au putut participa fiind rugati sa vina la sala 305 in Rectorat pentru a obtine formulare. De asemenea, informatii suplimentare pot fi obtinute de pe site-ul IES Europe www. ieseurope.org, unde va puteti depune candidatura online.





Colaborare intre Ambasada Marii Britanii la Bucuresti si Universitatea Romano-Americana


In cadrul dezvoltarii colaborarii economice dintre Marea Britanie si Romania ,promovata de Ambasada Britanica la Bucuresti, Universitatea Romano-Americana a fost abordata de Ambasada Britanica pentru a colabora cu Compania britanica EDEXCEL ,indeplinind conditiile solicitate de aceasta companie.


Miercuri, 25 februarie,domnul prof.univ.dr. Ion Smedescu, Rectorul Universitatii Romano-Americane,s-a intalnit cu reprezentantul Companiei britanice de instruire EDEXCEL INTERNATIONAL.

Compania britanica EDEXCEL INTERNATIONAL ,furnizoare de servicii de pregatire vocationala si testare pentru diferite profesii, meserii si industrii(inclusiv afaceri, tehnologia informatiei, mass-media, turism) doreste sa colaboreze cu Universitatea Romano-Americana in distribuirea acestor solutii pe piata romaneasca, prin organizarea de cursuri vocationale,in cadrul universitatii, care se vor finaliza cu acordarea de diplome EDEXCEL.

Certificatele si diplomele EDEXCEL INTERNATIONAL sunt cunoscute si recunoscute in multe parti ale lumii sub denumirea de BTEC si GCSE.



Cursurile vor incepe o data cu inceperea noului an universitar 2004/2005.






MARTIE 2004



Alegerea prof.univ.dr.ION SMEDESCU ca Rector al Universitatii Romano-Americane

In luna martie a.c., potrivit Ordinului Ministerului Educatiei si Cercetarii, la Universitatea Romano-Americana a avut loc – in prima legislatura dupa acreditare si infiintare prin lege a Universitatii – alegerea conducerilor academice.


La 30 martie a.c., Senatul Universitatii l-a ales in unanimitate ca Rector si Presedinte al Senatului pe prof.univ.dr. ION SMEDESCU, fondatorul Universitatii Romano-Americane.

In dezbateri, participantii au relevat faptul ca prof.univ.dr. ION SMEDESCU este singurul garant al infaptuirii masurilor adoptate de Conferinta Nationala a Invatamantului Superior din Romania si al restituirii imprumuturilor contractate pentru finalizarea Campusului Universitatii.


“Obiectivul principal pentru intreaga noastra comunitate academica in etapa actuala il constituie managementul calitatii in toate componentele sale si internationalizarea Universitatii fara de care nu se poate mentine in topul institutiilor de invatamant superior.”, a declarat prof.univ.dr. ION SMEDESCU, ales in functia de Rector al Universitatii Romano-Americane.


Exprimandu-si satisfactia fata de aderarea de jure a Romaniei, in ziua de 29 martie a.c., la Alianta Nord-Atlantica, Comunitatea noastra academica felicita din toata inima conducerea statului si guvernului Romaniei, fortele politice care au realizat acest act istoric.

Nutrim convingerea ca aceasta prestigioasa realizare va fi intregita prin aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in termenul prevazut.







Vizita domnului J. Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, la Universitatea Romano-Americana



Şefului delegaţiei Comisiei Europene, domnul J. Scheele a fost prezent miercuri 3 martie 2003 la Universitatea Româno-Americană pentru a vorbi studentilor despre Finantele Uniunii Europene si Orientarile Financiare pentru perioada 2007 – 2013. Aceasta prezentare a fost organizata de Facultatea de Studii ale Integrarii Economice Europene in colaborare cu Institutului European din Romania si a avut loc in Aula Universitatii Romano-Americane incepand cu orele 15:00.


Alaturi de studentii facultatii la eveniment au participat domnul profesor universitar doctor Ion Smedescu, rectorul Universităţii Româno-Americane şi domnul doctor Nicolae Idu, Director general al Institutului European din România.


Atat Facultatea de Studii ale Integrării Economice Europene, din cadrul Universităţii Româno-Americane, cat si Institutul European din Romania isi propun, prin mijloace specifice fiecaruia sa asiste administraţia publică, mediul de afaceri şi societatea civilă în procesul de conştientizare şi asumare a exigenţelor implicate de procesul de preaderare şi integrare in Uniunea Europeana. Prin eforturile conjugate, pe termen lung, se urmareste ofererirea de servicii de înaltă competenţă pentru: politicieni şi euro-consilieri, specialişti şi practicieni din domeniul integrării europene, mediul academic, societatea civilă.


In cadrul programele propuse şi susţinute de Universitatea Româno-Americană, integrarea europeana constituie unul dintre aspectele de interes major ale acestei instituţii. Pentru realizarea acestor programe, Universitatea Româno-Americană se sprijină pe colaborarea cu universităţi din SUA si din Europa, dar şi pe implicarea unor foruri naţionale şi internaţionale, care au înţeles ce înseamnă ca viitorii specialişti ai unei ţări cum este România, să aibă valoare şi să fie recunoscuţi peste tot în lume.

Universitatea Româno-Americană este o instituţie de învăţământ superior constituită pe modelul instituţiilor de învăţământ superior din SUA, având ca obiective promovarea valorilor educaţionale ale învăţământului superior, precum şi valorificarea unor îndelungate şi prodigioase tradiţii cultural-ştiinţifice din România şi SUA, traditii recunoscute pe plan internaţional.







APRILIE 2004


Mesaj din partea IPS Teoctist


Cuvinte de multumire din partea patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, IPS Teoctist:











Universitatea Romano-Americana si Programul Erasmus


Suntem mandri sa anuntam ca Universitatea noastra a primit codul EUC de la Bruxelles, necesar pentru includerea in Carta Erasmus.

In acest moment suntem in cautare de parteneri Erasmus privind domeniile: economie, drept, turism, integrare europeana, management-marketing, informatica si telecomunicatii.

ECTS-ul a fost introdus in majoritatea facultatilor.

Site-ul nostru www.rau.ro este disponibil momentan doar in limba romana.


Sperand intr-o colaborare cat mai fructuoasa,



Universitatea Romano-Americana, Bucuresti, Romania



Daca sunteti interesati intr-o eventuala colaborare puteti copia documentul nostru de incheiere a unui acord din aceasta locatie: va rugam apasati aici






MAI 2004


Simpozion Naţional de Ecoturism, Turism Rural , Agroturism şi Turism Montan



Studenţi ai Facultăţii de Economia Turismului Intern şi Internaţional sub conducerea dnei. prof. dr. Mihaela Dinu, prorector, au participat la al doilea "Simpozion Naţional de Ecoturism, turism rural , agroturism şi turism montan" desfăşurat la Vaideeni, judeţul Vâlcea, în perioada 21-23 mai 2004.






Cu această ocazie, studenţii, membri ai Clubului de Ecoturism, turism rural şi agroturism al Universităţii au prezentat lucrări ştiinţifice rezultate din activitatea de cercetare.












"Effective Management of Enterprises Within Contemporary Global Economy" - un curs de o valoare deosebita




In perioada 12 Mai - 21 Mai 2004 reputatul profesor doctor John Saee - din cadrul "IESEG - SCHOOL OF MANAGEMENT, CATHOLIC UNIVERSITY, LILLE, FRANCE - a predat cursul intensiv intitulat: "Effective Management of Enterprises Within Contemporary Global Economy".
Cursul s-a incheiat cu acordarea de diplome pentru studentii care au reusit sa obtina absolvirea cursurilor.






Cu ocazia finalizarii cursurilor domnul profesor John Saee, Ph.D. acestuia i-a fost conferita din partea Universitatii Romano-Americane o diploma de merit pentru recunoasterea meritelor deosebite in ceea ce priveste internationalizarea universitatii noastre.






Cursul “Psychology of Human Intimacy” s-a incheiat intr-o atmosfera absolut deosebita




In data de 13 mai 2004 s-a incheiat cursul “Psychology of Human Intimacy” predat de prof.dr. Bijan Saadatmand, de la Universitatea James Madison ,Virginia, SUA, un adevarat eveniment in viata unui student.
Cuvintele calde, pline de invataminte, pe care “Unchiul Bijan “ le-a transmis cursantilor ,in prezenta domnului Rector, prof.dr Ion Smedescu si emotia despartirii de minunatul profesor au creat un moment de neuitat pentru studentii Universitatii Romano-Americane:



“Stimate domnule Smedescu, dragii mei nepoţi şi nepoate români, dragi colegi,

La finalul cursului meu :

- aş vrea să vă impartasesc unul din planurile mele privind viitorul academic al Universităţii Româno- Americane.

- aş dori să vă adresez o rugaminte pentru viitorul Universităţii Româno – Americane.

- aş dori să vă citesc câteva cuvinte şi să vă las o invatatura despre Dragoste.

Când mă voi întoarce, mă voi strădui să găsesc un profesor care să vină aici şi să repete ceea ce am făcut eu, astfel încât să perpetuăm întreaga programă academică, ce a fost adusă la Universitatea Româno- Americană de către profesorii de la Universitatea James Madison. Scopul meu este de a găsi profesori voluntari în domeniul informaticii şi al securităţii informaţiei. Găsirea acestor voluntari este dificilă, dar promit că voi face tot ce îmi stă în putinţă să indeplinesc acest obiectiv. Nu o voi face prin întermediul administraţiei universităţii, ci o voi face prin relaţiile personale.

Din punct de vedere istoric, toate universităţile din Statele Unite, de stat sau private, au nevoie de suportul financiar al absolvenţilor, pentru a- şi continua activitatea şi pe mai departe.

Princeton, Harward, Yale, Stanford etc., au venituri în jur de un miliard de dolari, iar unele chiar depăşesc această sumă, in ce priveste dotarile. Aceşti bani sunt anual donaţi de absolvenţi pentru a ajuta la dezvoltarea “şcolilor lor”. Şi dumneavoastră trebuie să îi motivaţi pe absolvenţi, pe copiii dumneavoastră să facă acelaşi lucru.

Vă rog să faceţi un legământ astăzi, că veţi respecta acest lucru într- o zi.


NOI AVEM:

Clădiri înalte, dar caractere firave, autostrăzi mai largi,
dar puncte de vedere mai inguste,

Cheltuim mai mult, dar avem mai puţin,

Cumpărăm mai mult, dar ne bucurăm mai puţin,

Avem case mai mari, dar familii mai mici,

Mai mult confort şi mai puţin timp,

Mai multe diplome, dar mai puţină înţelepciune,

Mai multe cunoştinţe, dar mai puţină judecată, mai mulţi experţi, şi totuşi mai multe probleme, mai multi medici, dar mai puţină sănătate.



Bem prea mult, fumăm prea mult, cheltuim necugetat, râdem prea puţin, conducem prea repede, ne înfuriem prea uşor, stăm prea târziu noaptea, ne trezim prea obosiţi, citim prea puţin, ne uităm la televizor prea mult şi ne rugăm prea rar. Ne- am sporit averile, dar ne- am diminuat valorile. Vorbim prea mult, iubim prea puţin şi adesea urâm.

Am învăţat cum să ne câştigăm existenţa, dar nu cum să ne facem viaţa. Ne- am adăugat ani la viaţă, dar nu viaţă anilor. Am fost pe lună şi am făcut drumul înapoi, dar ne e greu să traversăm strada pentru a cunoaşte un nou vecin. Am cucerit spaţiul cosmic, dar nu ne- am regăsit sinele. Am făcut lucruri mari, dar nu si mai bune

Am purificat aerul, dar ne- am poluat sufletele. Am învins atomul, dar nu prejudecăţile. Scriem mai mult, dar invatam mai puţin. Facem planuri mari, dar realizăm puţin. Am învăţat să ne grăbim, dar nu şi să aşteptăm. Am creat mai multe calculatoare pentru a stoca mai multă informaţie, pentru a produce mai multe copii decât niciodată, dar comunicăm din ce în ce mai puţin. Acestea sunt vremurile meselor frugale si ale digestiei lente, ale oamenilor voinici si ale caracterelor mici, ale profiturilor periculoase si ale relaţiilor superficiale. Acestea sunt vremurile veniturilor aduse de ambii soti, dar şi ale mai multor divorturi, ale caselor dichisite, dar ale căminelor destrămate. Sunt vremurile excursiilor rapide, ale scutecelor de unică folosinţă, ale moralitatii aruncate la gunoi, vremuri dominate de supraponderali, aventuri de o noapte şi pastile care fac totul: înveselesc, liniştesc, ucid. Sunt vremuri în care totul se petrece în vitrină, dar nimic în depozit. Timpuri în care tehnologia îţi poate aduce această scrisoare iar tu poţi să alegi între a împărtaşi aceste gânduri sau, pur şi simplu, a le şterge.



Adu- ţi aminte...

Adu- ţi aminte să petreci ceva timp şi cu cei dragi pentru că nu- ţi vor fi aproape pentru totdeauna.

Adu- ţi aminte să ai o vorbă bună pentru cel care se uită la tine cu respect, pentru că omuleţul acela curând va creşte şi va pleca de lângă tine.

Adu- ţi aminte să îl îmbrăţişezi pe cel de lângă tine, pentru că aceasta este singura comoară pe care o poţi darui din suflet şi nu costă nimic.

Adu- ţi aminte să îi spui “te iubesc” celui de lângă tine, dar mai ales să crezi ceea ce spui. Un sărut şi o îmbrăţişare pot vindeca o inimă atunci când vin din adâncul sufletului
.
Adu- ţi aminte să îi strângi mâna celuilalt şi să te bucuri de aceste momente în care suntem împreună, într- o buna zi, tu şi eu nu vom mai fi împreună.

Acordă- ţi timp să iubeşti, să vorbeşti şi să împărtăşeşti cele mai valoroase gânduri.


Şi întotdeauna să- ţi aduci aminte:

Viaţa nu se măsoară după cât de mult respiri, ci după momentele care ne fac să ne punem intrebari despre viaţa noastra.


Vă iubesc!”



FELICITARE PENTRU PROFESOR BIJAN
Pentru un unchi minunat, pentru un profesor minunat, pentru o personalitate deosebită. Ne-aţi citit gândurile, ne-aţi deschis sufletele şi ne-aţi umplut viaţa de lumină.

Veţi fi mereu în sufletele noastre. Vă mulţumim mult şi noroc în toate, dragul nostru unchi.

Ne veţi lipsi cu adevărat!


Nepoatele şi nepoţii dumneavoastră iubiti din România.







Sarbatorirea Zilei Europei la Universitatea Romano-Americana


Universitatea Romano-Americana impreuna cu Institutul European din Romania au sarbatorit "Ziua Europei", eveniment cu semnificatii deosebite pentru intregul continent.
La conferinta organizata cu acest prilej in Aula Universitatii au participat pe langa studenti si profesori, invitati de onoare.
Au sustinut comunicari : Prof. Univ. Dr. Ion Smedescu - Rectorul Universitatii, Maria Crivineanu - Secretar de Stat in Ministerul Integrarii,
Lucian Fatu - Ambasador - Directia Generala Uniunea Europeana din Ministerul Afacerilor Externe, Prof. Univ. Dr. Dumitru Miron - Prorector la Academia de Studii Economice,
Conf. Univ. Dr. Gabriela Dragan - Director la Institutul European din Romania.
Conferinta a fost precedata de un simpozion cu tema "O zi minunata de primavara - Ziua Europei" (A Wonderful Spring Day - Europe's Day), la care a participat ca invitat special
ilustrul profesor american Bijan Saadatmand de la Universitatea James Madison, in prezent visiting professor la Universitatea Romano-Americana.







Masa Rotunda - A wonderful Spring Day-Europe's Day


Programul acesteri intalniri:


- Prezentarea proiectelor studentilor din anul III de la Facultatea de Studii ale Integrarii Economice Europene: "Does Europe Need a Constitution?" de Ester Sorana si Coman Oana, "The Miracle of Globalization and its Discontents" de Costache Sorina si Popescu Adriana, "International Economic Organizations" de Topor Ana-Mihaela si Maiorescu Tudor si "Cultural and Political Identity of the EU" de Dascalu Mihaela si Buga Corina.

- Dezbaterea problemelor legate de integrarea europeana desfasurata intre studentii din anul I si cei din anul III.



Invitati la aceasta intalnire au fost decanul Facultatii de Management-Marketing, prof.univ.dr. Ana-Maria Preda, prorectorul universitatii, prof.univ.dr.Victor Munteanu, decanul si prodecanul Facultatii de Studii ale Integrarii Economice Europene - prof.univ.dr.Florin Bonciu respectiv conf.univ.drd.Valeriu Potecea, prodecanul Facultatii de Drept conf.univ.dr.Florea Magureanu, prodecanul Facultatii de Relatii Comerciale si Financiar-Bancare Interne si Internationale Gheorghe Caraiani, lect.univ.drd.Mihai Sebea, lect.univ.drd.Anda Raget, lect.univ.drd.Ovidiu Folcut.

Invitat special - prof.univ.dr.Bijan Saadatmand de la Universitatea James Madison.







IUNIE 2004

Universitatea Romano-Americana a primit vizita prof.dr. JAMES K. McCOLLUM de la UNIVERSITATEA din ALABAMA.





Profesorul american James K.McCollum este, din anul 1992, o prezenta remarcabila in mediul universitar romanesc. Prin cursurile predate, prin lucrarile editate, profesorul McCollum a adus importante contributii la dezvoltarea teoriei si practicii manageriale din Romania.

Joi 24 iunie 2004, profesorul McCollum a facut o vizita la Universitatea Romano-Americana, ca mesager al invatamantului superior american, care a predat la URA in 1992 si a cunoscut pe unii dintre partenerii americani ai universitatii noastre.

In timpul convorbirilor cu Prof.univ.dr. Ion Smedescu, Rectorul Universitatii Romano-Americane, profesorul McCollum s-a interesat de realizarile universitatii, de programele sale educationale, de relatiile cu universitati si institutii americane. In legatura cu interviul, pe care domnia sa l-a dat revistei "Capital" din 22 mai 2004, in care se face o comparatie intre Universitatea Romano-Americana si Universitatea Americana din Bulgaria, Profesorul McCullom a spus ca aceasta comparatie nu-i apartine. Ea a rezultat din interpretarea afirmatiilor sale privind universitatea din Bulgaria, care este o universitate americana si nu bulgaro-americana, unde taxele de studiu sunt de $11.000. Profesorul McCollum a fost invitat sa viziteze noul Campus,inaugurat in octombrie 2003.

La finalul vizitei, profesorul american, a acceptat invitatia de a reveni sa predea studentilor un curs de management.
Lucrarea domniei sale, "IDEI AMERICANE PENTRU MANAGERI ROMANI", cu dedicatia: "Rectorului Ion Smedescu, cu deosebita admiratie pentru realizarile Universitatii Romano-Americane", va constitui un material de studiu valoros pentru studentii universitatii.






Aprecierile doctorului Bijan Saadatmand





Dragul meu frate Dr.Smedescu,



In primul rand vreau sa va spun ca recenta mea vizita la URA imi va ramane in amintire toata viata. N-am fost niciodata atat de emotionat asa cum am fost la URA. Dumneavoastra si minunatii dumneavoastra colegii mi-ati frant pentru toata viata emotiile, inima si spiritul persan de a face fapte bune. Multumesc pentru aceste amintiri.


1. Va rog sa retineti ca asa cum am promis, anexat va trimit rezultatele finale ale minunatilor mei studenti URA. Trebuie sa va spun ca examenul final a fost foarte cuprinzator, dificil si provocator, si sunt foarte mandru de studentii URA, care au reusit sa fie mai buni decat actualii mei studenti de la JMU. Totul se datoreaza dumneavoastra si devotatilor colegi.

2. Va rog, de asemenea, sa retineti ca la intoarcerea mea, asa cum am promis, am contactat cativa dintre distinsii mei colegi cu speranta sa gasesc patru profesori doritori sa viziteze URA in urmatorii doi ani si sa faca exact ce am facut si eu. Pana acum am cativa doritori. Totusi, toti ma intreaba care este calendarul academic exact la URA astefl incat doua saptamani sa predea un curs de trei ore. Va rog sa ma informati despre ziua deschiderii cursurilor in fiecare semestru. Deoarece umblu sa ii contactez pe dragii mei colegi de la JMU, probabil coordonatorul Programului de Securitatea Informatiilor va putea sa predea la inceputul anului universitar viitor, in octombrie, sau sa vina asa cum am venit si eu la finalul semestrului doi de la JMU. Asa cum am spus si in discursul meu ma ocup serios sa gasesc colegi care sa predea cursuri de Politica Internationala si Sociala in Cadrul Stiintelor si Tehnologiilor Integrate, Studii Americane, Securitatea Informatiilor si Politica Financiara Internationala. Totusi, am nevoie de informatii despre calendarul academic de la URA, pentru a imi respecta promisiunile.

3. Va rog sa transmiteti multumirile mele doamnei doctor Liliana Rusu pentru sprijinul si devotamentul ei. Fara implicarea si sprijinul doamnei Rusu cursul meu nu ar fi fost atat de reusit.


Al dumneavoastra, pentru totdeauna, fratele persan,

Bijan







Presedintele ION ILIESCU la Universitatea Romano-Americana



In data de 2 iunie 2004 presedintele Romaniei, domnul ION ILIESCU, a vizitat campusul Universitatii Romano-Americane cu prilejul unui eveniment organizat de "Clubul Tineretului Social-Democrat" si intitulat "Dialog Politic Intre Generatii".



Cu acest prilej, inainte de deschiderea dezbaterilor patronate chiar de presedintele tarii, domnul ION ILIESCU s-a intalnit cu Rectorul Profesor Doctor ION SMEDESCU si cu Senatul Universitatii Romano-Americane, semnand si in "Cartea de Onoare" a institutiei noastre.















IULIE 2004

VACANTA !





AUGUST 2004

Camelia Potec, medaliata cu aur la Jocurile Olimpice de la Atena 2004 este studenta in anul IV a Facultatii de Economia Turismului Intern si International - Universitatea Romano-Americana





Camelia Potec transmite salutari si multumiri, din Satul Olimpic - Atena 2004, d-lui prof.dr. Ion Smedescu, Rectorul Universitatii Romano-Americane, pentru sprijinul si incurajarile Domniei Sale, atat in viata sportiva, cat si in cea de student.



Ca raspuns la mesajul primit, d-l prof.dr. Ion Smedescu, o felicita pe Camelia Potec pentru performantele deosebite obtinute la Jocurile Olimpice de la Atena 2004 si ii ureaza multe succese pe viitor si o cariera sportiva cat mai lunga! Senatul Universitatii Romano-Americane a hotarat sa acorde o bursa de studiu pentru anul universitar 2004/2005 marii sportive, Cameliei Potec.







SEPTEMBRIE 2004

VACANTA !





OCTOMBRIE 2004

Deschiderea noului an universitar 2004-2005






Luni, 4 octombrie 2004, la Universitatea Româno-Americană, au avut loc festivităţile de deschidere a anului universitar 2004-2005. Acţiunea s-a bucurat de prezenţa consilierului prezidenţial Octavian Ştireanu, preşedintelui Comisiei de Învăţământ a Camerei Deputaţilor, Anghel Stanciu, ambasadorului ONU în România, Soknan Han Jung, reprezentantului Universităţii James Madison, Regina Kudrav, directorului general al Băncii Române de Dezvoltare, Petre Bunescu. Consilierul prezidenţial Octavian Ştireanu a expus auditoriului din Aula Universităţii mesajul preşedintelui României, Ion Iliescu adresat cadrelor didactice şi studenţilor Universităţii Româno-Americane.

"Prin conţinutul şi calitatea ridicată a procesului de învăţământ, prin condiţiile materiale moderne create, prin nivelul foarte înalt de pregătire cât şi prin relaţiile internaţionale pe care le cultivă, Universitatea Româno-Americană este astăzi un punct de referinţă în învăţământul superior din România", a afirmat rectorul Universităţii, prof. univ. dr. Ion Smedescu cu ocazia festivităţilor de deschidere a anului universitar. Domnia sa a făcut o scurtă incursiune în trecut evidenţiind cu această ocazie importanţa relaţiilor pe care, în timp, Universitatea Româno-Americană le-a dezvoltat cu instituţii de învăţământ superior din Statele Unite ale Americii. "Nu aş fi realizat acest vis, fără prezenţa permanentă a unui factor deosebit de favorizant, cooperarea intensă, pe multe planuri cu universităţile americane şi în primul rând cu James Madison University. Sistemul de credite transferabile, criteriile de desfăşurare şi evaluare a procesului de învăţământ, materiale de studiu, profesorii de elită care au predat la Universitatea Româno-Americană, schimburile de cadre didactice şi de conducere, echipamente, 83 de studenţi români ai Universităţii Româno-Americane au beneficiat de burse la JMU, programele de studii, conferinţele şi simpozioanele organizate în comun", sunt doar câteva din rezultatele acestor colaborări internaţionale menţionate în discursul său de prof. univ. dr. Ion Smedescu.

Printr-un mesaj scris adresat rectorului Universităţii, prof. Univ. dr. Ion Smedescu, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, J.D. Crouch II menţiona: "Sunt bucuros să aflu despre realizările universităţii dumneavoastră şi despre importanţa pe care o acordaţi educării tinerei generaţii. Cooperarea universităţii dumneavoastră cu universităţi americane este, fără îndoială, benefică pentru ambele părţi. (...) Doresc să vă felicit pe dumneavoastră, pe studenţii şi profesorii universităţii, pentru realizările obţinute şi să vă doresc, la toţi, mult succes în activtatea viitoare".

Universitatea Româno-Americană, înfiinţată în 1991, are în prezent şase facultăţi - Drept, Relaţii Comerciale şi Financiar-Bancare Interne şi Internaţionale, Studii ale Integrării Economice Europene, Management-Marketing, Economia Turismului Intern şi Internaţional, Informatică Managerială - unde studiază peste 10.000 de tineri. În toamna anului 2003, în prezenţa premierului Adrian Năstase, a fost inaugurat campusul Universităţii, în suprafaţă totală de 34.000 mp reunind amfiteatre, săli de seminarii, laboratoare de informatică şi criminalistică, club internet, cabinete medicale, spaţii de cazare şi masă.

2004-2005 vine cu alte noutăţi concentrate pe calitatea procesului de învăţământ şi diversificarea ofertei educaţionale. Noile programe de studii masterale ale Universităţii Româno-Americane oferă şansa tinerilor licenţiaţi să aprofundeze domenii de interes pe piaţa forţei de muncă. "Avem în vedere că masteratul şi doctoratul vor fi doar pentru absolvenţii cu performanţe ridicate. Va fi deci şi o selecţie pe parcurs. Studenţii din anii I-IV trebuie să ştie că dacă nu vor obţine media 8,00 nu vor putea fi admişi la masterat", a afirmat rectorul Universităţii Româno-Americane, prof. univ. dr. Ion Smedescu, în discursul său de deschidere a anului universitar 2004-2005. În acelaşi timp, domnia sa a accentuat asupra necesităţii dezvoltării spiritului competiţional: "Vom spori gradul de atractivitate al ofertei noastre educaţionale. Transformăm parteneriatul cu studenţii într-un acord benefic. Vom segmenta clientela şi vom creşte exigenţa în admiterea candidaţilor şi promovarea studenţilor".

Prof. univ.dr. Ion Smedescu a reafirmat ideea necesităţii racordării programelor de studiu la cererea pieţei muncii pentru a asigura absolvenţilor cât mai multe şanse de reuşită în domeniile în care s-au pregătit. "Suntem conştienţi că şcoala superioară românească va produce specialişti la cererea pieţei muncii, nu la interesul profesorilor. (...) Noi trebuie să clădim, de altfel, studenţilor noştri, un plan de carieră bazat pe nevoile pieţei forţei de muncă. Pentru acestea vom parcurge împreună etapele transferului de cunoştinţe, schimbului de valori şi integrării, evaluării realizării obiectivelor şi identificării cerinţelor pieţei forţei de muncă. Ne preocupă deci, gestiunea carierei studenţilor noştri", a declarat rectorul Universităţii, prof. univ. dr. Ion Smedescu.

"Nevoia de schimbare în Universitate porneşte de la ideea că România se schimbă. Creşterea economică, privatizarea, intrarea în NATO şi iminenta aderare la Uniunea Europeană în viitorul apropiat, marile investiţii umane şi financiare, ameliorează eficienţa şi performanţele, oferă perspective pozitive pentru viitor", a conchis rectorul Universităţii, prof. Univ. dr. Ion Smedescu.






Cuvantul Rectorului Universitatii Romano-Americane, prof.univ.dr.ION SMEDESCU:



Domnişoarelor şi Domnilor studenţi,

Distinşi colegi,

Stimaţi invitaţi,




Deschidem astăzi, anul universitar 2004 / 2005 sub semnul noutăţii, înnoirii şi răspunderii.

Putem spune că anul universitar 2003 / 2004 a fost anul finalizării marilor noastre proiecte.

Finisarea deplină a Campusului şi crearea pe această bază a unor condiţii deosebit de bune, promovarea unui învăţământ alternativ şi ridicarea calităţii acestuia, fidelitatea faţă de Universitate a cadrelor didactice şi a studenţilor, cursurile de elită şi întâlnirile cu personalităţi americane şi europene, relaţiile Universităţii cu marile licee din Bucureşti şi judeţele apropiate au condus la creşterea numărului de studenţi, în urma concursului de admitere, atingându-se cifra de 10.000 concentraţi într-un singur spaţiu fără filiale în teritoriu, adăugând la acestea organizarea masteratului cu cele nouă specializări şi internaţionalizarea multor laturi ale activităţilor sale academice Universitatea Româno - Americană a început deja să clădească "Ziua universitară de mâine".

Element rafinat al unui ambient aparte, Campusul Universităţii este mult mai mult decât o proiectare şi o realizare atente.

Aşezat în cea mai frumoasă şi plină de verdeaţă zonă a Bucureştiului, Campusul Universităţii este înconjurat de centre de afaceri, bănci, hoteluri, institute de cercetări ştiinţifice, alte instituţii de învăţământ superior.

Un spaţiu verde, un colţ de pământ înierbat sau o jardinieră cu flori bucură privirea, îmbină înalta performanţă cu natura. Atmosfera originală şi ineditul construcţiei reprezintă doar câteva din elementele care oferă o şansă în plus celor care învaţă în Universitatea Româno-Americană.

O dată cu realizarea acestui frumos sediu, am activat capacităţile noastre şi s-a înţeles în acest fel mai bine, necesitatea schimbării şi modernizării, inclusiv a managementului Universităţii.


Noua concepţie privind nevoia de schimbare în Universitate porneşte de la ideea că România se schimbă.

Creşterea economică, privatizarea, intrarea în NATO şi iminenta aderare la Uniunea Europeană în viitorul apropiat, marile investiţii umane şi financiare, ameliorează eficienţa şi performanţele, oferă perspective pozitive pentru viitor.

Trebuie să avem în vedere însă şi cealaltă faţă a medaliei: s-a accentuat foarte mult concurenţa, iar piaţa forţei de muncă a devenit tot mai exigentă.

Profesionalismul comunităţii noastre academice, strategia sa de inovaţie, spiritul tot mai puternic de echipă - în care profesorii şi studenţii lucrează într-un mediu care îi motivează şi în care se simt parte a aceluiaşi întreg vor contribui la afirmarea cu mai multă vigoare a Universităţii şi la plasarea ei pe un loc de excelenţă.

Am devenit tot mai conştienţi că performanţa se obţine adăugând competenţei coeziune şi multă comunicare. Discutăm de exemplu, cu studenţii şi tinerele cadre didactice despre carieră şi organizare, satisfacţie şi programe. Multe din concluziile acestor discuţii au devenit direcţii de acţiune pentru managementul Universităţii.

Noi trebuie să clădim, de altfel, studenţilor noştri un plan de carieră bazat pe nevoile pieţei forţei de muncă.

Pentru aceasta vom parcurge împreună etapele transferului de cunoştinţe, schimbului de valori şi integrării, evaluării realizării obiectivelor şi identificării cerinţelor pieţei forţei de muncă.

Ne preocupă deci, gestiunea carierei studenţilor noştri.

Pentru "bobocii" noştri, pentru părinţii care îi însoţesc azi, aş dori - în buna intenţie de a nu prelungi acest discurs - să prezint principalele date ale "trecutului prezent" al Universităţii:

 În 1991 apare ideea creării unei Universităţi Româno - Americane având drept scop promovarea valorilor educaţionale ale învăţământului pragmatic american, pe fondul bogatelor tradiţii ale învăţământului românesc.

 La data de 17 aprilie 1991, Judecătoria Sectorului 1 acordă personalitate juridică Universităţii Româno-Americane. La adunarea de constituire a Universităţii a fost prezentă şi Doamna Agatha Kuperman - ataşat cultural al SUA la Bucureşti.

- se constituie primul senat şi alte structuri de conducere ale Universităţii;

- mesaje de felicitare de la multe universităţi americane;

- întâlniri şi protocoale cu conducerile unor universităţi americane;

- primul contact între James Madison University, alte universităţi americane şi Universitatea Româno - Americană;

 Decembrie 1991 se înfiinţează Fundaţia Româno-Americană pentru Promovarea Educaţiei şi Culturii, avându-l ca Preşedinte de onoare pe Domnul Ronald Carrier pe atunci Rector al James Madison University şi ca Vicepreşedinte pe Stephan Bowers profesor la aceeaşi Universitate.

 Iulie 1995 - Se acordă Universităţii autorizaţia de funcţionare.

 1999 - 2002 - Se derulează procesul de acreditare.

 15 mai 2002 - Se publică în Monitorul Oficial Legea 274 privind înfiinţarea şi acreditarea Universităţii Româno-Americane.

 Septembrie 2002 - Organizarea primului examen de licenţă în Universitatea noastră.

 Octombrie 2002 - În cadrul Universităţii încep cursurile de Masterat.

 2002 - Consiliul Naţional al Rectorilor întrunit la Petroşani hotărăşte alegerea în acest înalt forum a Rectorului Universităţii Româno - Americane. Am fost deosebit de onorat pentru alegerea mea în acest înalt Forum Universitar.

 Monitorizarea continuă.

 2002 - 2004 - atingerea şi depăşirea continuă a standardelor generale şi specifice.


 Octombrie 2003 Inaugurarea Campusului Universităţii Româno - Americane în prezenţa Primului Ministru al Guvernului, Domnul Adrian Năstase.

 Ralierea fără rezerve a Universităţii la Hotărârile de la Bologna.

 2003 Consfătuire la Ministerul Educaţiei şi Cercetării privind reorganizarea învăţământului universitar românesc:

- Universitatea Româno-Americană face propuneri interesante privind învăţământul particular;

 mai 2004 se votează Legea 288 privind reorganizarea învăţământului superior românesc.

- Universitatea Româno - Americană obţine dreptul ca facultăţile sale să funcţioneze cu 240 credite transferabile.

 Iulie 2004 - Numărul de licenţiaţi pe care Universitatea i-a oferit societăţii depăşeşte 12.000.


Nu aş dori ca aici să prezint eforturile, frământările, emoţiile din cei 13 ani de existenţă. A fost foarte greu. Am avut o surpriză plăcută, pentru că se apropia foarte mult de ceea ce am încercat să fac, când acum un an, atunci când am dat în folosinţă Campusul, colegii au strecurat în prezentarea mea, că m-ar defini versurile unui poet:

"Adevăratele înfrângeri

Sunt renunţările la vis"


Întâmplător sau nu, eu avusesem în vedere aceste versuri când am iniţiat crearea unei universităţi puternice.

A fost un vis şi s-a realizat!

Nu aş fi realizat acest vis, fără prezenţa permanentă a unui factor deosebit de favorizant, cooperarea intensă, pe multe planuri cu universităţile americane şi în primul rând cu James Madison University.


O strălucită dovadă de colaborare permanentă, de "înfrăţire" aş putea spune este chiar prezenţa la festivitatea noastră de azi, a Distinsei Doamne profesor Regina Kudrav şi a soţului Domniei Sale, Profesorul Pol Cudrev.

Mulţumim Domnului Prof.dr. Linwood Rose Preşedintele Universităţii James Madison pentru spirjinul constant de care ne bucurăm.

Amintim:

- sistemul de credite transferabile;

- criteriile de desfăşurare şi evaluare a procesului de învăţământ;

- materiale de studiu;

- profesori de elită care au predat la Universitatea Româno - Americană;

- schimburi de cadre didactice şi de conducere;

- echipamente;

- studenţi americani au vizitat zone turistice şi istorice din România;

- 83 de studenţi ai Universităţii noastre au beneficiat de burse la JMU;

- programe de studii, conferinţe şi simpozioane, în comun.



Suntem deci, Universitate Româno - Americană prin conţinutul activităţii noastre şi prin preluarea multor proceduri din practica universităţilor americane.

Am simţit permanent, încă de la înfiinţare, asentimentul şi sprijinul Ambasadei SUA la Bucureşti, căreia îi mulţumim şi pe această cale.

Închei această parte a expunerii, nu înainte de a aprecia înţelepciunea conducerii statului şi guvernului României de a accepta şi chiar de a încuraja alternativa existenţei concurenţiale şi competiţionale a învăţământului particular alături de cel de stat.


Onorat auditoriu


Începem un an universitar decisiv. Dorim şi avem toate mijloacele pentru a deveni un actor important în învăţământul universitar românesc, un nume solid cu un substanţial capital de încredere.



Vom dezvolta spiritul competiţional. Vom face paşi spre limbajul universal dat de globalizare şi integrare.

Va fi necesară intensificarea externalizării Universităţii Româno- Americane. Continuăm competiţia. Vom spori gradul de atractivitate al ofertei noastre educaţionale. Transformăm parteneriatul cu studenţii într-un acord benefic.

Vom segmenta clientela şi va creşte exigenţa în admiterea candidaţilor şi promovarea studenţilor.

Rezultatele şi imaginea noastră publică dovedesc că am progresat mult. Vom avea viziunea, strategia şi mijloacele pentru a reuşi în faţa noilor provocări.

Suntem în plină perioadă de stabilire a măsurilor pentru implementarea noii legi privind organizarea învăţământului superior.

Suntem conştienţi că şcoala superioară românească va produce specialişti la cererea pieţei muncii, nu la interesul profesorilor.

Avem în vedere că masteratul şi doctoratul vor fi doar pentru absolvenţii cu performanţe ridicate. Va fi deci şi o selecţie pe parcurs. Studenţii din anii I-IV trebuie să ştie că dacă nu vor obţine media 8, nu vor putea fi admişi la masterat va fi deci, construită o nouă filosofie, o nouă abordare a pregătirii academice.


Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor,


Mediul universitar se confruntă tot mai mult cu nevoia de schimbare, de adaptare şi de calitate.
Inspirându-ne din doctrina şcolii active şi îmbinând pragmatismul cu tradiţia ne propunem realizarea unor obiective ambiţioase, dintre care menţionez:

 Creşterea vitezei de reacţie în managementul Universităţii Româno - Americane;

 Modelarea comportamentului studenţilor faţă de muncă, de colegi, de profesori şi mediul în care învaţă;



 Schimbarea mentalităţii cadrelor didactice privind pregătirea profesională, modul de predare şi adaptarea permanentă la nou;

 Elaborarea în cadrul Universităţii a unui nomenclator al domeniilor de licenţă, masterat şi doctorat;

 Adâncirea specializărilor în cadrul fiecărei facultăţi;

 Integrarea activităţii de cercetare ştiinţifică din Universitate în Programul Naţional de Cercetare - Dezvoltare şi Inovare, în Programul Dezvoltării Durabile Economice şi Sociale - Orizont 2025 precum şi în spaţiul european şi internaţional al cercetării ştiinţifice.

O altă grupă de obiective pe care ni le propunem se referă la atingerea unor resurse financiare suplimentare şi gospodărirea eficientă a celor existente.

Avem în vedere diversificarea serviciilor noastre şi identificarea unor noi activităţi generatoare de fonduri care să asigure un înalt nivel de dotare şi salarizare.

Cea de-a treia grupă de obiective se referă la devenirea Universităţii Româno- Americane ca instituţie de învăţare pe tot parcursul vieţii.

Formarea continuă devine tot mai mult o provocare, dar şi o politică specială pentru coeziunea socială. În acest sens Universitatea îşi propune:

 Formarea şi consolidarea noilor competenţe de bază pentru toate cadrele didactice din Universitate - tehnologii informaţionale, limbi străine, competenţe antreprenoriale, cercetare ştiinţifică bazată pe programe internaţionale.

 Realizarea unor investiţii superioare în resursele umane (pentru aplicarea noilor programe de învăţământ, programe de învăţare continuă, facilităţi financiare, fiscale şi bancare pentru cursanţi).

 Încurajarea inovaţiei în procesul de formare şi învăţare - procesul de învăţare va avea caracter continuu.

 Valorificarea superioară a învăţării având în vedere restructurarea pieţei forţei de muncă.

 Adoptarea unor forme complementare de învăţare. Să intrăm în interacţiune cu cei care ştiu mai bine, să obţinem accesul la învăţare cât mai rapid şi din orice loc.

 Implicarea în mai mare măsură a partenerilor sociali - inclusiv forme alternative de finanţare bazate pe strategii; în acest fel vom putea optimiza relaţia cerere - ofertă de specialişti, de absolvenţi. Aici avem în vedere şi faptul că întotdeauna pe piaţă vor fi mai mulţi absolvenţi decât cererea. Este bine să fie presiune pe piaţă pentru a fi eficienţă. Responsabilitatea va fi treptat transferată de la stat către privat şi civil.

Competenţa înlocuieşte "ce ştii" cu "ce ştii să faci". Certificatul de absolvire va fi completat cu certificatul de competenţă. De aceea, în viitorul apropiat va trebui să punem în aplicare conceptele europene moderne:


- credite transferabile

- module

- rute alternative

Prin conţinutul şi calitatea ridicată a procesului de învăţământ, prin condiţiile materiale moderne create, prin nivelul foarte înalt de pregătire, cât şi prin relaţiile internaţionale pe care le cultivă, Universitatea Româno - Americană este astăzi un punct de referinţă în învăţământul superior din România.

Vă asigurăm că dispunem de capacitatea şi voinţa necesare pentru a fi mereu în rândul celor mai buni, astfel încât Universitatea Româno- Americană să devină Universitatea minţilor deschise şi a sufletelor nobile.

Vă mulţumesc.



Scrisoarea Preşedintelui României, domnul ION ILIESCU adresată cadrelor didactice şi studenţilor de la Universitatea Româno-Americană cu ocazia deschiderii anului universitar 2004-2005




Doamnelor şi domnilor profesori,

Dragi studenţi,

Stimţi invitaţi,





Pe lângă mesajul general, adresat tuturor slujitorilor şcolii superioare româneşti la acest nou început de an universitar, îmi îndeplinesc - pe această cale - o promisiune mai veche, de a fi alături de Dvs., măcar sub această formă, la festivitatea reluării unui nou ciclu de învăţământ în Universitatea Româno-Americană.

Acceptasem cu plăcere o asemenea invitaţie cu prilejul unei interesante dezbateri, găzduite aici, pe tema " Dialoguri între generaţii" - manifestare care mi-a dat ocazia să cunosc nemijlocit lăudabila realizare a acestui modern campus universitar bucureştean. Practic, este una dintre marile investiţii pornite în ultimul deceniu de la " green fields" şi care are destinaţie strict universitară, anume concepută spre a răspunde exigenţelor celor mai înalte ale procesului instructiv - educativ din şcoala noastră superioară.

Alături de efortul edilitar propriu-zis, este de apreciat şi mai mult efortul pe care l-aţi depus in paralel, încă de la înfiinţare, şi care se referă la construcţia instituţională, la conţinutul ştiinţific şi profesional deosebit al procesului de învăţământ desfăşurat aici, la pregătirea succesivelor promoţii de studenţi în deplin acord cu aşteptările tot mai complexe şi necesităţile tot mai dinamice ale societăţii româneşti în continuă transformare.

De aceea, sunt de salutat stăruinţele cumulative ale întregului copr profesoral de la Universitatea Româno-Americană pentru a realiza standardele ridicate în procesul predării şi învăţării, programe de studii în limbi de circulaţie europeană, pătrunderea eficientă în zona cercetării ştiinţifice performante, cooperarea amplă cu universităţi americane şi europene, laboratoare şi clinici înzestrate cu echipamente didactice moderne.

Toate acestea alcătuiesc un altfel de patrimoniu al instituţiei Dvs. - şi anume patrimoniul de idei novatoare, de pasiuni creatoare, de altruism intelectual şi dăruire pedagogică pe care îl creează şi de care beneficiază, pe care îl îmbogăţesc şi, apoi îl răsfrâng spre societate toate cadrele didactice şi cei peste 10.000 studenţi şi masteranzi ai Universităţii Dvs.

Pe baza acestui fond principal de idei şi sentimente,care caracterizează întreaga Dvs.comunitate universitară, am convingerea că veţi continua să faceţi din Universitatea Româno - Americană un exemplu de referinţă al transformărilor structurale ce se petrec în întreg învăţământul superior românesc.Vă revin mai responsabilităţi în punerea în practică qa noilor reglementări şi programe aferente reformei structurale din învăţământul nostru superior. Pe cale de consecinţă, va fi nevoie să intensificaţi reforma curriculară, cooperarea internaţională, aplicarea sistemului european de credite transferabile.toate acestea au drept unic scop pregătirea temeinică a viitorilor specialişti, asigurarea deplinei lor integrări şi adaptării la cerinţele de performanţă ale vieţii economico-sociale din societatea românească şi din întreg spaţiul european.

Începeţi noul an universitar sub semnul unor provocări fără precedent cu privire la cerinţele generale faţă de învăţământul nostru universitar.Aceste provocări vizează în primul rând adecvarea pregătirii asigurate studenţilor la cerinţele economiei durabile a ţării până în anul 2025 şi ale globalizării, cu multiplelel sale forme.

Sunt convins că veţi avea forţa şi priceperea necesare pentru a consolida prestigiul public şi academic al Universităţii Româno-Americane, pentru a transforma acest modern campus universitar într’o citadelă a unui învăţământ superior de calitate, performant şi apreciat , care să facă din "absolvenţii URA" o emblemă de prestigiu, atât pentru studenţi şi profesori, cât şi pentru spaţiul vieţii economico-sociale reale.

Vă felicit cu ocazia deschiderii anului universitar 2004-2005 şi vă doresc tuturor multe împliniri profesionale şi personale!




ION ILIESCU

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI






Mesajul profesorului Linwood Rose, Rector al James Madison University, SUA



James Madison University

United States of America
4 Octombrie,2004







Stimate Domnule Rector Smedescu,



Felicitari pentru deschiderea noului an universitar!


Suntem incantati sa continuam relatiile de cooperare cu Universitatea Romano- Americana si studentii dvs.sunt bineveniti oricand in universitatea noastra, in comunitatea noastra si in tara noastra. Noi speram ca acest parteneriat sa continue multi ani de acum inainte.


In numele Univesitatii James Madison va transmitem dvs.,domnule Rector Smedescu, studentilor dvs. si cadrelor didactice, cele mai bune urari pentru un an universitar plin de realizari.


Cu stima,

Linwood Rose

Presedinte





Mesajul profesorului Bijan Saadatmand, James Madison University, SUA



James Madison University

United States of America
4 Octombrie,2004


Dragul meu Dr. Smedescu, distinsi profesori ai Universitatii Romano Americane, devotati parinti si studenti ai Universitatii Romano Americane,


Ultimii 10 ani de colaborare cu Universitatea Romano Americana mi-au adus o multime de satisfactii in viata mea academica.Chiar daca nu pot participa la festivitatea de deschidere a noului an universitar, am rugat-o pe Gina,draga mea colaboratoare sa va transmita dragostea si afectiunea mea pentru aceasta minunata institutie.


Universitatea Romano Americana va fi invidiata atat de universitatile de stat cat si de cele private din sistemul de invatamat universitar din Estul Europei. Cred din toata inima ca acest vis nu ar fi fost posibil sa devina realitate fara staruinta domnului Ion Smedescu si niciodata nu s-ar fi finalizat constructia unui asa mounument ce va fi apreciat de multe generatii de romani.

Chiar daca sunt la pensie acum, datorita dragostei mele pentru Universitatea Romano Americana, voi veghea, intotdeauna ,la cresterea si recunoasterea ei viitoare.

Voi face orice este posibil si necesar sa asigur continuitatea relatiilor puternice dintre cele doua universitati si inmatricularea studentilor Universitatii Romano Americane in campusul Universitatii James Madison pentru multi ani de acum inainte.


Toata dragostea mea,

Bijan Saadatmand

Profesor de Psihologie

Universitatea James Madison





Mesaj din partea studentiilor universitatii Romano-Americane care studiaza la James Madison University, SUA



Domnule Rector Ion SMEDESCU,

Doamnelor si domnilor profesori, asistenti, colegi, boboci



Odata cu inceperea noului an universitar gindurile noastre se indreapta catre profesorii, colegii si cei care pasesc pentru prima oara ape culoarele Universitatii Romano-Americane. Anii studentiei sunt cei mai frumosi ani din viata unui tinar.


Ne consideram foarte norocosi de a face parte din colectivul de stundeti ai Universitatii Romano-Americane, universitate care ne-a dat ocazia de a intilni diferite oportunitati, de a alege sa studiem in strainatate.


Datorita multiplelor relatii de colaborare pe care universitatea le are si le-a intretinut de-a lungul timpului cu prestigioase universitati din strainatate avem ocazia de a reprezenta Universitatea Romano-Americana si Romania in Statele Unite ale Americii.


Astfel James Madison University din statul Virginia ne-a primit cu multa caldura la fel cum a facut-o de-a lungul timpului si cu celelalte generatii de studenti romani care i-au calcat pragul.


Pentru cei care au ales sa fie stundeti ai Universitatii Romano-Americane ii felicitam pentru alegerea facuta si ii asiguram ca prin multa munca si devotement vor putea fi cei care ne vor urma.


De aici de la James Madison University il salutam pe domnul rector dr. Ion SMEDESCU, doamnele si domnii profesori care ne-au fost alaturi in anii petrecuti la Universitatea Romano-Americana cit si pe noii studenti care astazi isi incep viata universitara.


Bogdan MOHOR

Nicolae KOVACS

Bogdan RATI

Alexandru OLARI

Mihaita BALAN


Mesajul profesorului universitar doctor Anghel Stanciu - Presedinte Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor

Am venit astăzi si am pătruns în acest templu al ştiinţei şi educaţiei cu oarecare emoţie legată binenţeles de începutul de an dar pe care o aveam în a ştii unde intru, ce văd şi ce spunea?
Procesul de acreditare a fost unul dificil - mă refer la ansamblul universităţilor care au fost acreditare.
A fost un proces dificil deoarece se năştea o concurenţă şi un lucru nou, care întotdeauna necesită frână şi era un paradox: la începuturi, profesorii din mediul universitar de stat năsteau universităţile private dar în acest traseu, când se duceau la stat, erau împotriva celor private şi când se duceau la private, erau împotriva celor de stat.
Cuvântul cel mai des auzit era "afacere".
Învăţământul privat este o AFACERE şi a trebuit timp, inclusiv pentru mine, pentru colegii mei din Comisie, să ne dăm seama ca întradevăr este o afacere dar nu în sensul în care se spune.
Constat aici ca întradevăr învăţământul privat este o afacere dar această afacere nu este pentru Rectorul Smedescu, este o afacere pentru naţiunea română. Este o alternativă care dă drumul mai multor studenţi spre educaţie, spre instrucţie spre integrare în comunitatea europeană.
Cred, domnule Smedescu, că acea poveste cu pelerinul spre Meca vi se potriveşte. Mergea spre Meca un pelerin şi întreabă un beduin: cât mai am până la Meca? Acela răspunde: nu ştiu cât faci. După câteva minute beduinul îi spune: ajungi în 2 zile la Meca. Pelerinul spune: bine, dar te-am întrebat! Beduinul răspunde: da, dar nu stiam cum mergeţi. Acum ştiu!
Dvs. veţi fi, cu siguranţă, în marea şcoală a spaţiului învăţământului european!
Vă felicit şi îmi pare bine că decizia noastră a fost corectă. Voi aduce, cu voia dvs., întreaga Comisie să vadă că votul unanim pe care l-am dat pentru URA nu a fost un vot de conjunctură ci a fost o piatră de temelie la o concurenţă viabilă.
Vă asigur că împreună cu colegii mei vom încerca să eliminăm acele prejudecăţi care fac ca distribuirea fondurilor publice să se facă preferenţial şi foarte puţin spre universităţile private.
Toţi aceşti copii sunt ai naţiunii române şi trebuie sa beneficieze, în raport de competenţe de finanţare. Va fi următorul pas spre a impune cu adevărat învăţământul privat ca un factor competitor asupra celui public. Sperăm în succesul acestei competenţe.
Vă felicit, succes în noul an universitar şi să auzim numai de bine.



Mesaj primit din partea Excelentei Sale Domnul J.D.Crouch II Ambasadorul SUA la Bucuresti

AMBASADA STATELOR UNITE ALE AMERICII

BUCURESTI, ROMANIA
24 SEPTEMBRIE, 2004

Domnului prof.univ.dr.Ion Smedescu
Rectorul Fondator al Universitatii Romano-Americane
Blv.Expozitiei, 1B
Sector 1, Bucuresti

Stimate Domnule Smedescu,

Va multumesc pentru amabila invitatie la deschiderea anului universitar 2004-2005 la Universitatea Romano-Americana.
Sunt bucuros sa aflu despre realizarile universitatii dumneavoastra si despre importanta pe care o acordati educarii tinerei generatii. Cooperarea universitatii dumneavostra cu universitati americane este, fara indoiala, benefica ambelor parti.
Din pacate, din cauza numeroaselor si importantelor evenimente la care trebuie sa fiu prezent toamna aceasta, nu voi putea participa la festivitatea din 4 octombrie. Totusi, eu doresc sa va felicit pe dumneavoastra, pe studentii si profesorii universitatii , pentru realizarile obtinute si sa va doresc, la toti, mult succes in activitatea viitoare.
Cu speranta ca anul viitor agenda imi va permite sa fiu prezent la universitatea dumneavoastra pentru celebrarea deschiderii anului universitar,

Al dumneavostra ,cu stima

J.D.Crouch II
Ambasador



Cuvantul domnului Dr. Petre Bunescu - Vice-presedinte BRD-Societe Generale

Îmi face mare plăcere să particip la deschiderea festivă a noului an universitar 2004/2005, mulţumesc pentru această oportunitate de a fi alături de dvs,. şi eu sunt cadru universitar, imi face plăcere să lucrez cu studenţii.
În ceea ce priveşti implicarea Băncii Românde pentru Dezvoltare în dezvoltarea învăţământului românesc, aşi vrea să subliniez doar două iniţiative (nu sunt singurele):
- Aşa cum sublinia domnul Rector Smedescu, a fost implicarea aceasta pe cale directă a unui credit bancar atunci când Universitatea era pe calea construirii acestui minunat campus universitar şi când avea nevoie de un credit pentru a finaliza această frumoasă construcţie.
- Plasarea unor produse specifice studenţilor. Recent am lansat 2 produse ce se adresează, cu precădere, studenţilor şi de asemenea, celor care vor să îşi continuie studiile în faza postuniversitară - masterat şi doctorat.
Pentru dvs, dragi studenţi, am lansat recent un credit pentru finalizarea studiilor ce se acordă studenţilor (între 19 - 30 de ani) care sunt în ultimii 2 ani de studii. Creditul se ridică pâna la echivalentul a 1000 Euro (începe de la min. 400 Euro). Creditul se acordă în exclusivitate numai dvs. studenţilor pentru continuarea studiilor (achitarea taxelor universitare, achiziţia unor minime dotări ce vă sunt necesare) şi în felul acesta considerăm că este o mână întinsă pentru finalizarea studiilor.
Vă precizez că dintre produsele bancare adresate populaţiei, este cel mai puţin costisitor. Am stabilit o dobândă redusă faţă de ceea ce este pe piaţă, tocmai pentru că suntem decişi să investim în viitoarea generaţie de bancheri, oameni de afaceri, străluciţi profesori etc ce veţi fi dvs. foarte curând.
Toate detaliile pe puteţi obţine de la colegii noştri care deja se află în incinta acestei Universităţi.
Creditul se acorda fără nici un fel de avans, pe un cont de card. Cu acest card dvs., studenţii, puteţi beneficia de reduceri la unele produse pe care le veţi achiziţiona de la anumite magazine cu care avem relaţii de parteneriat (reduceri de până la 25%).
Pentru cei care doresc să continuie studiile la masterat şi doctorat, avem un produs numit "Student plus" - este un credit cu o valoare de la 400 Euro până la 12.000 Euro echivalent. Sigur, şi acolo sunt facilităţi deosebite, cu o dobândă preferenţială( 23% în lei).
Aceste credite se dau fără garanţii doar garantarea din partea unei rude de gradul I.
Vă mulţumesc pentru această oportunitate de a fi în mijlocul dvs. si sper ca aceste credite să vină în ajutorul dvs.
Vă doresc şi eu în numele BRD să aveţi un an universitar de excepţie şi de asemenea, vă spun ca suntem beneficiari ai prezenţei dvs. în unităţile noastre bancare. Aproape o treime din staff-ul nostru îl constituie tineri până la 30 de ani. Viitorul este al dvs.



Discursul dnei Soknan Hun Jung, ambasador ONU in Romania

Mulţumesc! Bună dimineaţa! Stimate domnule rector Smedescu şi conducerea facultăţilor Universităţii Româno-Americane, vă mulţumesc foarte mult pentru această ocazie de a fi alături de dvs. cu ocazia acestei Ceremonii de Deschidere a anului universitar 2004-2005.
Dezvoltarea şi prosperitatea unei naţiuni depind din ce în ce mai mult de cunoaştere, de cunoaşterea pe care o societate este capabilă să o observe, să o genereze şi să o împărtăşlească. Împlinirea potenţialului intelectual al unei ţări prin educaţie este cheioa dezvoltăruii durabile. ONU a susţinut de multă vreme rolul esenţial pe care accesul la cunoaştere părin educaţie îl poate juca în procesul de construire a unei vieţi mai bune pentru oameni.
Atingerea educaţiei primare universale este unul din multiplele ţeluri ale noului mileniu pentru liderii reuniţi la Summit-ul Mileniului, de a înjumătăţi, de a reduce la jumătate sărăcia şi foametea acute din întreaga lume. Împreună cu PIB-ul pe cap de locuitor şi speranţa de viaţă, indici referitori la educaţie dintre cei 3 susţinători cheie ai indicelui de dezvoltare umanaă pe care Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare îi monitorizează annual, în Raportul pe anul 2004 România ocupă locul 696, cu un indice de dezvoltare umană de 0,778, carae se situează în prima treime a ţărilor cun un stadiu mediu de dezvoltare umană. Cu o rată de alfabetizare a adulţilor de +97%, este un rezultat mai bun decât al multor ţări care sunt mai boigate din punct de vedere economic decât România.
Lucrând aici ca practicant în domeniul dezvoltării în decursul ultimilot trei ani şi anterior în multe ţări din lume, am deplină încredere în viitorul luminos al României. Văzîndu-vă pe toţi aici, cu energia, curiozitatea dumneavoastră tinereşti şi setea de cunoaştere, nu este numai înviorător pentru mine dar îmi şi înăreşte încrederea în viitorul României. Investiţiile în tinereţe, în educaţie constituie calea către dezvoltarea durabilă. Sunt mulţumită să văd că România investeşte din ce în ce mai mult în cel mai preţios bun al său: oamenii, în special tinerii ca dvs.
Cererea extraordinară pentru studii superioare a generat, în decursul ultimului deceniu, o cerere mai mare pentru o iniţiativă privată pe lângă unievrsităţile de stat foarte prestigioase, deja înfiinţate. În pricesul de construire al societăţii de mâine bazate pe cunoaştere, universităţi precum Universitatea Româno-Americane au un rol-cheie de jucat. Generaţia dvs. are privilegiul de a trăi într-o societate democratică, liberă, care preţuieşte cunoaşterea. România e pe cale să se alăture lumii dezvoltate până în 2007 prin aderarea la UE. Vă bucuraţi de liberul acces la cunoaştere şi la circulaţia liberă a informaţieiu peste frontiere. Sunteţi liberi să călătoriţi, să comunicaţi şi să dobândiţi noi xperienţe, sunteţi liberi să fiţi creativi şi să promovaţi schimbarea. Este o ocazie unică de care am încredere că veţi profita din plin în dezvoltarea dvs. ca indivizi şi în relaţi cu societatea. România este cu adevărat privilegiată să aibă o generaţie tânără atât de dinamică.
Vă doresc mult succes în studiile dvs. şi vă încurajez să aveţi şi să vă cultivaţi o pasiune pentru cunoaştere, să munciţi din greu, să vă asumaţi riscuri şi responsabilităţi, şi să creşteţi ca viitori lideri ai României. Puteţi conta pe ONU în calitate de prieten şi aliat al dvs. în această călătorie către un viitor mai bun al României.

Vă mulţumesc!



Cuvantul domnului conf.univ.dr.Victor Ponta

Doresc să vă urez şi eu un an universitar cât mai bun şi cât mai plin de succese.
Alături de mulţi din colegii mei care sunt azi în sală, acum 8 ani am început să predăm în sediul din str. Spătaru Preda şi din acest motiv doresc să felicit pe toţi cei care au pus umărul, alături de domnul Rector Smedescu, la crearea unui asemnea cadru.
Doresc să vă asigur că am învăţat destul de mult în aceşti ani şi închei spunându-vă că am avut ocazia să stau de vorbă cu o personalitate mondială (Simon Perez) care a văzut foarte multe în viaţă şi care mi-a spus că viitorul este al celor care învaţă mai mult şi muncesc mai puţin.
Aş vrea să vă rog sa munciţi mai puţin dar să învăţaţi mai mult iar în anii care vin să strigăm cât mai des URA.








Cuvantul D-ra Sandu Floriana Silvia, Licentiata a Facultatii de Drept

Festivitatea de deschidere al unui nou an universitar reprezintă un prilej pentru întâlnirea unor oameni care au un punct comun: URA care nouă, absolvenţilor, ne trezeşte amintiri placute, trăiri puternice iar noilor studenţi, emoţiile unui nou început.
Acum, după absolvire, rememorez primele zile ca student în care am luat contact cu mediul academic şi care m-a ajutat, şi sunt convinsă că şi pe colegii mei, să ne formăm atât din punct de vedere profesional cât şi uman.
Un loc aparte îl au activitaţile desfăşurate în cadrul Universităţii, dintre acestea menţionând sesiunile de comunicări ştiinţifice, stagiile de pactică ce ne-au oferit prilejul unei interacţiuni pline de învăţăminte sub aspectul formării noastre profesionale.
Datorită reprezentării la cel mai înalt nivel al Universităţii noastre, asigurat de către domnul Rector, prof. univ. dr. Ion Smedescu, am avut cu toţii prilejul de a participa la cursurile susţinute de cadrele didactice de seamă ale unor universităţi importante cum ar fi JMU.
Acum 4 ani cursurile şi seminariile se desfăşurau într-un alt cadru, noul edificiu fiind dovada curbei ascendente şi a progresului pe care se află Universitatea noastră.
Noul Campus universitar, un impozant hotar al spaţiului academic românesc, ne-a facilitat o serie de servicii deosebit de utile: sala de Internet, cantină, spaţii de cazare, integrând astfel universul preocupărilor noastre atât şcolare cât şi extraşcolare.
Un pas important de care eu ca student sunt mândră şi fără aportul domnului Rector nu ar fi fost posibil, îl constituie acreditarea Universităţii.
Profesorii noştri au fost, sunt şi vor fi un important punct de sprijin în carieră, în viaţa noastră fiindu-le recunoscători pentru suportul şi susţinerea acordată atât la orele de curs şi seminarii cât şi pentru răbdarea avută în a ne îndruma.
Domnule Rector, grija pe care dvs. ne-o purtaţi am resimţit-o ca pe o grijă părintească a unui om care şi-a dedicat timpul, munca şi viaţa pentru ca noi, tinerii studenţi, să primim o educaţie aleasă, suport al reuşitelor pe care le vom avea în anii ce vor veni.
Ne-aţi oferit astfel, cel mai important dar pe care un om îl poate avea: cunoaşterea. Un mare profesor a spus odată că cea mai bună investiţie a unui om este cea în educaţie şi pregătirea sa.
Vă mulţumim şi pe această cale pentru înţelegerea de care aţi dat dovadă ori de câte ori a fost cazul.
La final, cu nostalgia frumoşilor ani ai studenţiei, vreau să urez corpului profesoral multă sănătate, putere de muncă, în speranţa că vor da dovadă de aceeaşi atenţie şi grijă pe care ne-au purtat-o şi nou, şi faţă de colegii mei, aflaţi acum în postura celor chemaţi să continuie şi să contribuie la menţinerea prestigiul acestei instituţii de învăţământ.



Cuvantul domnului Dl. Peter Luc - Olanda

În acest an, pentru prima oară în România, toţi studenţii URA vor primi o agendă care este gratis pentru dvs. şi este în special creată pentru studenţi ceea ce înseamnă ca nu veti avea nevoie de 2 agende din ian. până în dec. ci de una din octombrie până în octombrie anul următor (pentru bieţii oameni care participa la examinări).
Are în interior orare făcute special pentru dvs., cred că se numeşte carent de note acolo unde trebuie să faceţi calculele să vedeţi dacă este nevoie să treceţi printr-o examinare sau nu şi acest produs vă este dat dvs numai pe gratis pentru că avem persoane în publicitate care ne sprijină (Orange, BRD, RDS etc) care ne fac oferte speciale pentru studenţi cum ar fi creditele de la BRD şi binenţeles, vă spun mai multe despre oportunităţile pentru locurile de muncă existente pentru dvs.
Veţi găsi anunţuri publicitare de la Pepsi, Uni Lever, de la compania noastră proprie şi sper că vă veţi ridica agenda de la administraţie anul acesta şi doresc să mulţumesc domnului Rector Smedescu cu ajutorul căruia am realizat acest proiect. Pot sa concluzionez ca organizarea din cadrul URA si sprijinul domnului Rector, prof.univ.dr. Ion Smedescu au fost eficiente si promte, reusind in acest fel sa facem posibila aparitia agendei universitare!
Va multumesc pentru colaborare si va urez un an universitar plin de succese!


VIZITA DOAMNEI REGINA KUDRAV ,DIRECTOR PROGRAME INTERNATIONALE -JAMES MADISON UNIVERSITY-VIRGINIA, SUA

Cu ocazia deschiderii anului universitar la U.R.A., Universitatea americana partenera, JAMES MADISON, a fost reprezentata de doamna Regina Kudrav, Director Programe Internationale.
Doamna Kudrav a prezentat domnului Rector Ion Smedescu mesajele de felicitare, de apreciere si admiratie pentru realizarile URA condusa de prof.univ.dr Ion Smedescu si urarile de succes si impliniri pentru noul an universitar, din partea Presedintelui Universitatii James Madison, dr. Linwood Rose si a profesorilor americani, care au tinut cursuri, la URA.
Vizita a constituit o importanta ocazie pentru deschiderea unor noi cai de cooperare intre cele doua universitati , prin sprijinul acordat de Universitatea JAMES MADISON, modernizarii invatamantului din Universitatea ROMANO-AMERICANA.
In timpul intalnirii cu studentii , doamna Kudrav a facut o prezentare a sistemului de invatamant american si a statutului de student international la Universitatea JAMES MADISON.
Programul pe care URA l-a oferit doamnei Kudrav, intalnirile cu personalitati din mediul academic, au insemnat o mai buna cunoastere a tarii si oamenilor , o mai buna imagine a Romaniei in SUA.




Simpozion cu tema "Analize sectoriale pentru fundamentarea Planului Naţional de Dezvoltare 2007-2013"



Universitatea Româno–Americană a organizat joi, 14 octombrie 2004, orele 1000, în Sala Senatului Universităţii, Simpozionul cu tema "Analize sectoriale pentru fundamentarea Planului Naţional de Dezvoltare 2007-2013".
În cadrul acestei manifestări ştiinţifice au fost diseminate rezultatele cercetărilor efectuate în etapa a III-a a Proiectului Prioritar PP14, PNCDI–CERES "Elaborarea analizelor macroeconomice şi a analizelor economico-sociale sectoriale pentru fundamentarea Planului Naţional de Dezvoltare (PND) 2007-2013", proiect realizat de Centrul de Economia Industriei şi Serviciilor în colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Universitatea Româno-Americană.
În deschiderea simpozionului, prof.univ.dr. Ion Smedescu, Rectorul Universităţii Româno-Americane a subliniat importanţa organizării acestei prestigioase manifestări, exprimându-şi convingerea că "dezbaterile vor adăuga un plus de cunoaştere a realităţilor economice şi sociale din ţara noastră, constituind în acelaşi timp o sursă de reflecţie şi inspiraţie pentru factorii de decizie".
În continuare, au luat cuvântul dr. Ştefan Răgălie, Directorul Centrului de Economia Industriei şi Serviciilor şi prof.univ.dr. Constantin Bărbulescu, membru corespondent al Academiei Române.
În cadrul simpozionului au fost prezentate următoarele studii:
1. "Analiza SWOT pentru resursele umane (piaţa muncii, educaţia, egalitatea de şanse şi incluziunea socială)", dr. Speranţa Pârciog, cercetător principal gradul I, Director ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale;
2. "Analiza SWOT în domeniul asistenţei sociale şi sănătăţii publice" , dr. Carmen Ungureanu, Institutul de Sănătate Publică;
3. "Analiza SWOT a fenomenului urbanizării şi a disparităţilor urban-rural" , dr. arh. Gheorghe Ionaşcu, Centrul de Economia Industriei şi Serviciilor;
4. "Analiza SWOT pentru sectorul productiv (infrastructura de afaceri şi servicii de sprijinire a afacerilor, IMM-uri, cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare)" , Dan Vasile, cercetător principal gradul II, Centrul de Economia Industriei şi Serviciilor;
5. "Analiza SWOT pentru industrie" , prof.univ.dr. Corneliu Russu, Centrul de Economia Industriei şi Serviciilor;
6. "Analiza SWOT a sectorului energetic" , dr. Marina Bădileanu, cercetător principal gradul II, Centrul de Economia Industriei şi Serviciilor.
La simpozion, au participat cercetători ştiinţifici din cadrul Centrului de Economia Industriei şi Serviciilor, Institutului de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, Institutului de Sănătate Publică, cadre didactice şi studenţi din Universitatea Româno–Americană, precum şi reprezentanţi ai mass-media.


TARGUL DE TURISM ORGANIZAT LA ROMEXPO



Universitatea Romano-Americana, prin Facultatea de Economia Turismului Intern si International, a participat si in acest an la Targul de Turism organizat in perioada 21 Octombrie - 24 Octombrie 2004 la ROMEXPO, in Pavilionul Central.

Standul organizat de studentii si cadrele didactice din cadrul facultatii contine carti, manuale si materiale promotionale de profil editate sub egida universitatii.
Doritorii pot primi de asemenea informatii detaliate despre oferta educationala completa a Universitatii Romano-Americane.




Schimburi educationale si profesionale intre studenti si absolventi internationali



Vineri, 22 octombrie 2004, in Sala Senatului Universitatii Romano-Americane a avut loc o intalnire intre reprezentantele Institutului de Educatie Internationala din Budapesta-Ungaria si studenti si cadre didactice din cadrul Universitatii.
In conditiile actuale in care oamenii gandesc si muncesc pe baza globala si interculturala, mobilitatea studentilor si absolventilor este tot mai necesara pentru largirea orizonturilor profesionale. In acest spirit, doamnele Agnes Vajda si Zsofia Horvath, specialiste in programe de testare a limbii engleze - TOEFL, au prezentat studentilor Universitatii Romano-Americane utilitatea unei asemenea evaluari pentru studii internationale si pentru angajarea in cadrul companiilor internationale.
De asemenea s-au prezentat noutatile aparute in cadrul evaluarilor TOEFL: TOEIC=Test of English for International Communication.

In cadrul intalnirii cu cadre didactice ale universitatii s-a discutat posibilitatea organizarii acestor evaluari, in cadrul Universitatii Romano-Americane.




Seminar international in Cipru



In perioada 20-24 octombrie 2004, compania EUROPE-LINK LTD din Marea Britanie, membra a Camerei de Comert si Industrie din Londra, a organizat in Cipru, la Larnaca, un seminar pentru manageri de nivel superior si mediu cu tema "International Management Performance".
La acest seminar a participat din partea Universitatii Romano-Americane doamna lect.univ.dr.Doinita Ciocarlan, din partea Facultatii de Management-Marketing. Doamna profesoara a participat in calitate de "guest speaker", prezentarea fiind apreciata atat de organizatorii britanici cat si de toti participantii la seminar.




OLGA ILASCU-viitorul incepe la Universitatea Romano-Americana



Olga Ilascu se numara printre cei peste 10 000 de studenţi ai universităţii.
O fată frumoasă, cu calităţi deosebite ce nu vrea să se remarce decât prin ceea ce este ea. "Ca să învăţ am trecut prin 11 şcoli din România şi Republica Moldova. Am învăţat să cânt şi să dansez ca să pot depăşi situaţiile emoţionale deosebite. Îmi place geografia şi vreau să călătoresc, de aceea am ales turismul."- acestea sunt câteva din confesiunile făcute d-lui Rector la început de an universitar.
Fiica lui Ilie Ilaşcu, un simbol al luptei pentru promovarea valorilor şi spiritului românesc, este în prezent studentă în anul II la Facultatea de Economia Turismului Intern şi Internaţional. Cu dorinţa de a administra, dacă nu chiar patrona un hotel, Olga Ilaşcu a decis să urmeze studiile unei facultăţi de profil, conştientă fiind de valoarea pe care pregătirea de specialitate o are pentru succesul proiectelor sale. Ea a ales să urmeze cursurile Universităţii Româno Americane atrasă fiind de condiţiile moderne de pregătire, de programele de studiu precum şi de rezonanţa numelor ce formează corpul profesoral al acestei instituţii.
De aceea proiectele ei de viitor sunt legate de înfiinţarea unor hoteluri "la mare sau la munte" în România şi, mai apoi, dacă va putea, se va extinde în alte ţări, poate chiar în Republica Moldova.
Rectorul Universităţii Româno Americane, prof. dr. Ion Smedescu, întotdeauna preocupat şi atent la problemele studenţilor merituoşi, a decis scutirea de la plata taxei de şcolarizare , pentru toţi anii de studiu, a studentei Olga Ilaşcu.


Au inceput sa soseasca primii profesori americani care predau in anul universitar 2004-2005 la Universitatea Romano-Americana

Profesorul american James K.McCollum a predat studentilor din anul IV ai Universitatii Romano-Americane, cursul de "PROJECT MANAGEMENT".
Cursul interactiv si studiile de caz au venit in sprijinul viitorilor absolventi, care vor ocupa pozitii manageriale in cadrul companiilor unde vor fi angajati.

Profesorul McCollum este, din anul 1992, o prezenta remarcabila in mediul universitar romanesc.
Prin cursurile predate, prin lucrarile editate si prin intreaga sa munca de o viata, profesorul McCollum aduce importante contributii la dezvoltarea teoriei si practicii manageriale din Romania.

Dr. McCollum a oferit Bibliotecii Universitatii Romano-Americane, lucrarile domniei sale: "Idei Americane pentru Manageri Romani", "Is Communism Dead Forever?", "Disclosures from a Compulsory Interview".
La finalul cursului, prof.univ.dr.Ion Smedescu-rectorul universitatii, a prezentat concluziile privind aspectele care diferentiaza Managementul Proiectelor de Managementul General, subliniind provocarile acestei discipline stiintifice.
Intr-o atmosfera festiva, studentii participanti au primit Diplome de Absolvire





NOIEMBRIE 2004

Prelegeri sustinute de specialisti renumiti in cadrul orelor de clinici de specialitate

In cadrul "Clinicilor de specialitate", forma moderna in cadrul careia isi realizeaza practica studentii din anul III, vor participa la specialitatea "Negocierea si contractarea unei tranzactii de comert exterior", in calitate de invitati, specialisti de la SC DC INVEST SA, iar in cadrul specializarii "Utilizarea relatiilor si tehnicilor financiar valutare si bancare", reprezentanti ai unor banci comerciale.
Specialistii de la SC DC INVEST SA vor sustine problematica franchisingului in zilelel de 2, 16, 30 noiembrie si 14 decembrie


Colaborare Universitatea Romano-Americana - Old Dominion University, SUA

Facultatea de Relatii Comerciale si Financiar-Bancare Interne si Internationale participa la un program comun de studii care are in vedere printre altele: schimbul de studenti, vizite de informare, lucrari stiintifice, schimburi de profesori.

Acest program face parte din relatiile stabilite de Universitatea Romano Americana cu prestigioasa universitate Old Dominion University (ODU) ]n domeniul transporturilor internationale, respectiv managementul in transporturile maritime.

In ceea ce priveste schimbul de studenti partea americana doreste ca studentii sai sa efectueze practica in portul Constanta , circa 30 zile, urmand ca studentii romani sa se deplaseze in SUA pentru a efectua practica in porturile americane.


In virtutea bunelor relaţii cu universităţi americane, promovate pe tot parcursul existenţei universităţii, un grup de studenţi, masteranzi şi doctoranzi de la universităţi americane au vizitat Universitatea Româno Americană din Bucureşti.
Întâmpinaţi de studenţi şi cadre didactice, aceştia au fost conduşi în săli de curs şi seminar, amfiteatre şi laboratoare, în aula de 500 de locuri, în sala senatului, s-au plimbat cu lifturile panoramice ale căminului-hotel de 11 etaje (460 locuri) admirând zona de nord a Bucureştiului.
Studenţii români şi americani s-au întâlnit în Sala senatului cu domnul prof. dr. Ion Smedescu, rectorul fondator al Universităţii, care le-a vorbit despre scopul înfiinţării universităţii, evoluţia în cei 12 ani, preocupările pentru realizarea unui învăţământ modern în pas cu timpurile actuale. La întâlnire au luat parte cadre didactice şi studenţi ai universităţii care s-au întreţinut până seara târziu într-o atmosferă caldă cu studenţii americani.
Atmosfera academică în care învaţă cei peste 10.000 de studenţi ai universităţii, discuţiile cu studenţii români şi facilităţile oferite i-au determinat pe tinerii masteranzi şi doctoranzi americani să afirme că le-ar plăcea să fie măcar pentru un stagiu, studenţi ai Universităţii Româno-Americane.


BURSE ERASMUS pentru studentii Universitatii Romano-Americane

Pe baza CARTEI ERASMUS, acordata Universitatii Romano Americane de catre COMISIA EUROPEANA in martie 2004, in anul universitar 2004-2005, au fost selectati urmatorii studenti pentru burse ERASMUS :

a. Domeniul Management Financiar - PARDUBICE UNIVERSITY din CEHIA
perioada : 01.10.2004-01.03.2005

1. CONSTANTIN ALINA - an IV, Facultatea de Management Marketing
2. POP IOANA CRISTINA - an IV, Facultatea de Management Marketing

b. Domeniul Studii de Business - TIETGEN BUSINESS COLLEGE din Danemarca
perioada : 24.01.2005 - 09.06.2005

1. SIMION LAVINIA LUMINITA, an IV, Facultatea de Management Marketing
2. COMAN DOMNICA OANA, an IV, Facultatea de Relatii Financiar Bancare Interne si Internationale

c. Domeniul - Turism - UNIVERSIDAD POLITECNICA DE VALENCIA
perioada : 02.02.2005 - 30.06.2005

1. DUMITRESCU IUNIA, an II, Facultatea de Turism Intern si International
2. TAU ANDREEA, an II, Facultatea de Turism Intern si International
3. DRAGAN MIHAELA, an II, Facultatea de Turism Intern si International
4. APOSTOL LUIZA, an II, Facultatea de Turism Intern si International

d. Domeniul Informatica - KEMI TORNIO POLITECHINIC din Finlanda
perioada: ianuarie - iunie 2005

1. VASILESCU ANDREI AURELIAN, an III, Facultatea Informatica Manageriala
2. CASAPU IULIA, an III, Facultatea Informatica Manageriala


Conferinta organizata de STUDENT TRAVEL ROMANIA la Universitatea Romano-Americana

Organizatia "Student Travel Romania" prezinta:
- WORK & TRAVEL USA - program de munca si schimb cultural in SUA pe durata vacantei de vara, destinat studentilor la zi.
- CARDUL INTERNATIONAL DE STUDENT - asigura calatorii si servicii turistice la tarife reduse.
Prezentarea are loc VINERI, 19 Noiembrie 2004, ora 16.20 in AMFITEATRUL I, Campusul Universitatii Romano-Americane.


Facultatea de Studii ale Integrarii Europene - Participari la manifestari stiintifice

In perioada septembrie - noiembrie 2004, Facultatea de Studii ale Integrarii Europene, prin decanul acesteia, conf.univ.dr. Florin Bonciu, a participat cu comunicari si/sau interventii la o serie de manifestari stiintifice organizate in tara si strainatate.

Dintre acestea amintim:
- Conferinta "Impactul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana" , organizator Institutul European din Romania impreuna cu Guvernul Romaniei, 7 - 8 octombrie, 2004
- Forumul International de Investitii, eveniment organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti, 14 - 15 octombrie, 2004
- Programul Jean Monnet - Conferinta "Constructia Constitutionala intr-o Uniune Europeana extinsa" , conferinta organizata de Institutul European din Romania cu participare internationala, 15 octombrie, 2004
- Sesiunea de comunicari stiintifice "Romania si Uniunea Europeana" , eveniment organizat de Societatea Romana de Economie (SOREC) –, 29 octombrie 2004
- Conferinta "Romania si Uniunea Europeana - administrarea asteptarilor" , organizator Institutul European din Romania si Ministerul Afacerilor Externe, 19 octombrie, 2004
- Conferinta anuala a GSM Europe cu tema "Impact of Mobile Communications in an enlarged Europe" , Bruxelles, 9 noiembrie, 2004
- Conferinta "Romania si provocarea europeana: competitivitatea economica si institutionala" , eveniment organizat de Institutul European din Romania si Ministerul Afacerilor Externe, 17 noiembrie, 2004.

Informatiile si temele prezentate in cadrul acestor manifestari stiintifice au fost difuzate ulterior si in cadrul colectivului de cadre didactice al Facultatii de Studii ale Integrarii Economice Europene.


Conferinta "Resurse legislative on-line" - Universitatea Romano-Americana

Joi, 25 noiembrie 2004, ora 17:00 se va desfasura la Universitatea Romano-Americana din Bucuresti, sala 522, conferinta "Resurse legislative on-line".
Invitat special: Dan Iane, General Manager Indaco Systems
Indaco Systems este cel mai mare furnizor de legislatie si jurisprudenta din Romania.
Intrarea este libera.



cu multumiri, WWW.STIRI.JURIDICE.RO

Noi programe initiate de Comisia Europena in colaborare cu Universitatea Romano-Americana

Incepand cu anul universitar 2004/2005 in cadrul Universitatii Romano- Americane se deruleaza doua programe initiate de Comisia Europena destinate studiului Integrarii Europene in Universitati - JEAN MONNET PROJECT.
Universitatea Romano-Americana a obtinut doua granturi de la Comisia Europeana, pe o perioada de 3 ani, pentru derularea a doua Module Europene Jean Monnet destinate invatamatului universitar si post-universitar.

Modulul European - Dreptul Uniunii Europene se adreseaza studentilor anului III ai Facultatilor de Management-Marketing, Economia Turismului Intern si International si Informatica Manageriala.
Modulul European - Integrare Economica Europeana se adreseaza cursantilor din cadrul invatamatului post-universitar.


Zilele Culturii Braziliene la Universitatea Romano-Americana

La un an de la inaugurare, Centrul de Studii Braziliene din cadrul Universităţii Româno-Americane, în colaborare cu Ambasada Braziliei la Bucureşti şi Biblioteca Metropolitană au organizat, in zilele de 25-26 noiembrie 2004, "Zilele culturii braziliene la Universitatea Româno-Americană".

In cadrul acestei manifestari s-au organizat: o expozitie de fotografie si carte braziliana, expozitia de pictura Silvia Ghenea-"Brazilia vazuta de un artist roman" si un festival de film brazilian.

Festivitatea de deschidere s-a desfăşurat în Aula Universităţii si a fost onorată de prezenţa Excelenţei Sale Domnul Tadeu Valadares, Ambasadorul Republicii Federative a Braziliei la Bucureşti. Cuvântul de deschidere a aparţinut profesorului univ.dr. Ion Smedescu, Rectorul Universităţii Româno-Americane.
La festivitate au fost prezenti membri ai Corpului Diplomatic, oameni de ştiinţă şi cultură, artişti plastici, reprezentanţi mass-media, cadre didactice şi studenţi din Universitatea Româno-Americană.




DECEMBRIE 2004

DIPLOMA DE EXCELENTA din partea ASOCIATIEI GENERALE a ECONOMISTILOR din ROMANIA

In cinstea Zilei Economistilor, Vineri, 19 noiembrie , in prezenta conducerii A.G.E.R. Rectorului Universitatii Romano-Americane i-a fost acordata "Diploma de Excelenta pentru rezultate deosebite in invatamant si management universitar economic".
Prin acordarea acestei Diplome de Excelenta, se recunoaste contributia Rectorului Ion Smedescu la rezultatele de succes inregistrate in invatamantul romanesc si in pregatirea integrarii europene, prin managementul invatamantului economic din Universitatea Romano-Americana, care o fac competitiva cu scolile superioare din Europa si din SUA.


1 DECEMBRIE 2004-ZIUA NATIONALA A ROMANIEI

Marti 30 noiembrie 2004, Rectorul Universitatii Romano-Americane, Prof.dr.Ion Smedescu a fost invitat sa participe la receptia oferita de Presedintele Romaniei, Excelenta Sa Domnul Ion Iliescu, la Palatul Cotroceni, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.
In cadrul discutiilor purtate la acest eveniment deosebit, Domnul Rector Ion Smedescu a subliniat rolul tot mai important al invatamantului particular din Romania si contributia adusa de Universitatea Romano-Americana la pregatirea generatiilor de tineri.


Balul Bobocilor 2004

În sala Clubului Kristal a avut loc marţi 30 noiembrie, BALUL BOBOCILOR - 2004 al Universităţii Româno Americane. Într-o atmosferă de veselie şi bună dispoziţie, peste 1500 de studenţi şi cadre didactice au dansat şi au cântat împreună cu formaţiile Class, Hi-Q, Spicy, B-Ice, Latino Dance, membre ale lotului naţional de gimnastică aerobică. Atmosfera creată de prezentatorii Gina Ivascu (B1TV) şi Cristi Niţu (Kiss FM) i-a făcut pe participanţi petreacă până în zori.
La concursul de mis şi mister au participat doar 10 perechi din cei peste 4 000 de studenţi din anul I.
Concursul de Miss Boboc a fost câştigat de domnişoara PĂLTĂNEA Oana, Facultatea de Economia Turismului Intern, urmată de Matei Oana, locul II aceeaşi facultate şi Chicuş Andreea, locul III, Facultatea de Relaţii Comerciale Financiar-Bancare Interne şi Internaţionale.
Concursul de mister a fost câştigat de studentul PAVEL ALEXANDRU, Facultatea de Management-Marketing, urmat de Berbece Marius, locul II, Facultatea de Drept şi Popescu Viorel , locul II, Facultatea de Drept.
Câştigătorii au fost felicitaţi şi premiaţi de dl. Rector, Prof. univ. dr. Ion Smedescu.
De asemenea au fost prezenţi o serie de sponsori de la firmele Avon, Faberlic, Oriflame, Student Travel, Cabinet Bendis (chirurgie estetică), Hotel Hera, Predeal, Cafe Kinana, Indaco Systems, SC. Lucky Trans Tour, SC PEPAS 200 SRL, SC Romanian Drink Service, SC Alcatraz International Impex SRL, Luca Beautz Center, New Look Models, Agentia Evi-tours Grecia.


Felicitari cu prilejul Sarbatorilor de Iarna


Prof.univ.dr.ION SMEDESCU,
Fondatorul Universitatii Romano-Americane,
Rectorul Universitatii Romano-Americane,
Presedintele Fundatiei Romano-Americane pentru Promovarea Educatiei si Culturii

Felicit cu prilejul sarbatorilor de Craciun si Anul Nou 2005
corpul profesoral, studentii si prietenii
Universitatii Romano-Americane,
adresandu-se multumiri pentru activitate, colaborare si sprijin.
LA MULTI ANI




Discutie publica: Protectia creatiilor intelectuale publicate pe Internet

Joi, 16 decembrie 2004, incepand cu ora 17:00, se desfasoara in cadrul ciclului de manifestari organizate la Universitatea Romano-Americana de Andrei Savescu in contextul programului de masterat de dreptul afacerilor discutie publica: "Protectia creatiilor intelectuale publicate pe Internet"
Moderatori: Bogdan Manolea, Stefan Gavrilescu si Andrei Savescu



cu multumiri, WWW.STIRI.JURIDICE.RO

Vizita profesorului Duncan Light, Universitatea Hope, Liverpool, Marea Britanie

În cadrul Clubului de Ecoturism, turism rural si agroturism infiintat (in octombrie 2002) si condus în de d-na prof. Mihaela Dinu, a participat ca invitat dr. Duncan Light de la Universitatea Hoope, Liverpool, Marea Britanie (decembrie, 2004). Tema prezentata, despre "Dracula în turismul românesc: între mit si realitate" s-a bucurat de interes fiind dezbatuta de studentii prezenti.

La reuniune au participat peste 100 de studenti de la Facultatea de Economia Turismului Intern si International si de la alte facultati.
Profesorul Duncan Lights revine in cursul anului 2005 pentru a prezenta alte teme de actualitate din domeniul turismului international.










© Universitatea Romano-Americana / Romanian-American University - Toate drepturile rezervate.

Publicat la: 2006-04-10 (49470 citiri)

[ Inapoi ]
  Check Google Page Rank   Contact administrator        URA Protectia Datelor